You cannot copy content of this page

Jangan Tertipu! 7 Tips Untuk Tahu Beg Original vs Fake

Selama 5 tahun menjadi Personal Shopper, saya terima banyak pertanyaan dan perkongsian berkenaan beg tangan Original vs Fake. Saya bukanlah orang yang pakar tapi melalui pengalaman membeli, memiliki dan memerhati barangan original dan eksklusif, saya dapat kongsikan beberapa tips bagaimana untuk mengenalpasti samada beg anda original atau tipu.

Sharing is Caring

Saya berkongsi tips ini atas rasa tanggungjawab kerana sekarang banyak sindiket penipuan barangan berjenama. Penjual sering memaparkan barangan original di laman sosial tetapi bila sampai ke tangan pembeli, ia bukanlah original. Maka sebab itulah saya nasihatkan supaya kenali terlebih dahulu siapa seller anda dan buat sedikit bacaan atau review. Jangan serkap jarang kerana bila sudah terkena, mesti sedih dan frust!


Perkongsian Peribadi


Ini adalah perkongsian persendirian saya dan tidak mewakili sesiapa. Tiada prejudis kepada mana-mana pihak. Semua orang punya hak untuk memakai barangan original, gred, palsu, berjenama dan sebagainya.

Untuk pengetahuan anda, untuk barangan yang dibeli di outlet, dustbag TIDAK akan disediakan. Sekiranya ia adalah koleksi butik yang dibawa masuk ke dalam outlet, original dustbag akan disediakan dalam beg tangan tersebut. Paperbag juga tidak disediakan tetapi kadangkala mereka akan berikan kepada seller dengan kuantiti yang terhad (upon request).

Original VS Fake

Gambar-gambar di bawah ini saya perolehi hasil daripada rujukan sendiri dan juga gambar daripada customer yang telah mendapat beg tangan tipu (mereka telah kongsikan kepada saya). Saya menangkap gambar-gambar ini dengan menggunakan iPhone X & iPhone 8 Plus untuk kualiti gambar yang jelas dan terang. Berikut adalah contoh lebih lanjut tentang ciri-ciri beg original dan beg fake:

 

Gambar Pertama

coach ori vs fake

Coach menggunakan beberapa jenis zip, antaranya ialah YKK & IDEAL. Jika YKK digunakan, perbandingan boleh dilihat seperti berikut.

Lihat dua gambar ORIGINAL di atas, lambang YKK yang terletak pada zip adalah rapi. Sekali pandang boleh terus baca. Hurufnya jelas & kemas. Tulisan YKK mesti terletak dalam petak empat segi tepat. Coach menggunakan zip YKK atau IDEAL untuk beg tangan & produk mereka.

Lihat tiga gambar FAKE yang di bawahnya – Cubaan untuk meniru lambang YKK. Tulisan yang tidak kemas dan hampir tidak kelihatan (herot dan gemuk hurufnya).

 

Gambar Kedua

coach original and fake button

Lihat dua gambar ORIGINAL di atas, butang beg tangan Coach mempunyai bulatan kecil di tengah dan ada tulisan “USA PAT-SERIAL NUMBER- COMAG” (Standard Stamping) yang kemas dan jelas.

Lihat dua gambar FAKE di bawah, tiada butang di tengah dan tulisan yang jelas bukan ‘authentic’.

 

Gambar Ketiga

coach original and fake zipper

Lihat dua gambar ORIGINAL di atas, perkataan COACH NEW YORK sangat jelas dilihat walaupun dicetak dalam saiz yang kecil. 

Lihat dua gambar FAKE di bawah, anda akan dapat membezakan bagaimana perkataan COACH NEW YORK dicetak. Nampak huruf tidak kemas, berlapis, sekadar mencetak dan tidak jelas langsung.

Saduran warna keemasan atau gangsa yang tidak terlalu berkilau pada rantai & zip beg tangan ORIGINAL juga berbeza dengan yang FAKE.

 

Gambar Keempat 

coach original dan fake holder

Lihat pada gambar ORIGINAL di sebelah kanan, pemegang beg tangan disalut rapi dan hampir mencengkam rantai. Begitu kemas. Berbanding gambar FAKE disebelah kiri, boleh lihat rantai beg digantung sebegitu sahaja.

Coach hardware adalah material berkualiti tinggi. Ia tidak akan pudar atau terhakis untuk jangka masa yang panjang.

 

Gambar Kelima

coach original and fake emblem

 

Bezakan gambar ORIGINAL di atas dan gambar FAKE di bawahnya:

1. Logo tulisan COACH : Anda akan nampak perbezaan dari segi kemasan font. Setiap huruf C.O.A.C.H adalah konsisten saiznya. Berbanding dengan fake, anda dapat lihat di huruf A sedikit senget dan nampak hampir sama tetapi jelas berbeza.

2. Logo lambang KERETA KUDA: Untuk logo ORIGINAL, anda akan nampak perbezaan tentang perincian pada bentuk pedati dan kereta kuda. Malah kaki kuda pun anda akan nampak dengan jelas. Berbanding logo FAKE sekadar bentuk sahaja tetapi tidak rapi perinciannnya. Jika lihat sepintas lalu mungkin tidak perasan tetapi jika lihat secara dekat jelas nampak bezanya!

 

Gambar Keenam

minetta original and fake

 

Kedua-dua beg ini adalah jenis model yang sama iaitu Satchel Minetta. Jika dilihat pada pemegang beg ORIGINAL (merah), permukaan kulitnya sedikit timbul berbanding beg FAKE (putih) yang permukaan kulitnya flat sahaja.

Kualiti jahitan pada kesemua beg tangan dan produk Coach yang original sentiasa terjaga, rapi dan kemas. Tiada jahitan berganda ataupun benang terkeluar.

 

Gambar Ketujuh

 

Gambar di atas ialah beg tangan ORIGINAL. Jika dibandingkan dengan beg ORIGINAL (merah) disebelah kiri bawah, kedua-duanya mempunyai mempunyai persamaan dari segi bentuk kulit yang timbul dan rekaannya sedikit runcing ke bawah. Berbanding beg FAKE (putih) disebelah kanan bawah, kulit tidak nampak timbul dan bentuknya lebih lebar dan flat.

 

SELLECTION menyediakan pelbagai koleksi barangan yang ORIGINAL, berjenama dan berkualiti. Anda pasti tidak akan was-was membeli dengan kami. Semua item dibeli secara terus di Amerika Syarikat, Kanada dan benua Eropah. Kami menawarkan harga yang berpatutan dan mampu milik agar semua dapat merasai item berjenama dan original.

Facebook Page : https://www.facebook.com/brandedhandbagsbyrafidah/
Website : https://sellection.com
Instagram: https://www.instagram.com/sellection.byrafidah/?hl=en

Diharap tulisan ini bermanfaat kepada semua. Kongsikan kepada famili & rakan-rakan yang suka membeli beg tangan dan barangan original!

— Nor Rafidah Khairuddin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.